Latvijas Universitātes pūtēju orķestra sasniegumi Starptautiskajā konkursā Jelgavā

Jelgava, 02.04.2017. – 2017.gada 1. un 2.aprīlī Jelgavas pilsētas kultūras namā un Jelgavas Mūzikas vidusskolā jau ceturto reizi notika Starptautiskais pūtēju orķestru konkurss Baltic Open un IX Latvijas pūtēju orķestru konkurss, kurā piedalījās 48 pūtēju orķestri, to vidū arī trīs ārzemju kolektīvi no Igaunijas un Lietuvas, kopā ap 1700 mūziķu četrās grūtības pakāpju grupās. Konkursa programmā iekļautie obligātie skaņdarbi – jelgavnieka Gunāra Ordelovska (1927 – 1990) marši – bija veltījums izcilā latviešu pūtēju orķestru diriģenta, komponista un pedagoga 90 gadu jubilejai, kura tika atzīmēta 28.martā.

Latvijas Universitātes pūtēju orķestris diriģentu Jāņa Puriņa un Jāņa Kaģa vadībā startēja V (visaugstākajā) grūtības pakāpes grupā kopā ar 3 Latvijas orķestriem un vienu kolektīvu no Igaunijas.  Konkursu vērtēja: Liepājas simfoniskā orķestra galvenais diriģents Atvars Lakstīgala, Latvijas Nacionālo bruņoto spēku orķestra diriģents Guntis Kumačevs un Klaipēdas Muzikālā teātra galvenais diriģents Dainius Pavilionis (Lietuva). LU pūtēju orķestris saņēma 45,92 punktus, iegūstot I vietu. Jāatzīmē arī vēl viens ļoti augsts rādītājs, kolektīva saņemtie punkti bija trešais labākais rezultāts starp visiem konkursantiem. Orķestris ieguva Jelgavas pilsētas pašvaldības balvu par labāko Gunāra Ordelovska Parādes marša atskaņojumu savā grupā.

Orķestra diriģents Jānis Puriņš: Liels paldies visiem orķestra mūziķiem, kolēģim Jānim Kaģim par ieguldīto milzīgo darbu, gatavojoties šim konkursam. Savā ziņa šo orķestru konkursu var salīdzināt ar sporta sacensībām: ir treniņi (mēģinājumi), pārbaudes sacensības (koncerti, atspēlēšanas) un konkurss (sacensības, čempionāts, olimpiāde), un sasniegtais rezultāts – mākslinieciskais līmenis, kas tuvojas profesionālam sniegumam un, protams, novērtējums..

Nekas tik ļoti nepaaugstina mākslinieka – izpildītāja (šajā gadījumā arī kolektīva, t.i. LU pūtēju orķestra) līmeni, kā konkurss.

LU pūtēju orķestris šobrīd ir uzsācis gatavošanos Starptautiskajam konkursam Ostravā (Čehija), uz kuru dosies jau jūnijā, un, kā vienmēr, aicina jaunus mūziķus visās instrumentu grupās!